Sikeresen bedobta a terméket a kosárba!

Kosár megtekintése

…és hová lett a vihar?

2017.04.24.

Legutóbbi bejegyzésemben az április második felétől aktuális palántázásról írtam, annak ellenére, hogy – mint meg is jegyeztem – az ablakból kitekintve szálingózó havat láttam. Ma reggel pedig szikrázó napsütést… Ami közben történt, az két napig folyamatosan minden TV-csatorna vezető híre volt. Innen jutott eszembe egy vers utolsó sora, amit most címként olvashatnak. 
A szikrázó napsütést látva tehát a korábban leírtak szerint újra lehet tehát gondolkozni a zöldségeskertekről is, de…

… mit tegyünk a havazás és a fagyok után a gyümölcsösökben?
Szerencsére nem mindenütt ment tönkre az egész termés. A kár pontos mértékét – egy-két esettől eltekintve – néhány nap múlva tudjuk csak reálisan felmérni. A termés mennyiségétől függetlenül a legfontosabb, hogy egészségesen őrizzük meg a lombozatot és segítsük a fák regenerálódását. Ez utóbbi vonatkozásában nem csak, vagy nem is a mostani, hanem a kemény téli fagyokról van szó. A fás részekben a növények szállítószövetei a teljesen nem elfagyott ágrészeken is károsodtak. Ezek helyreállításához a növénynek mindenek előtt kálciumra van szüksége, aminek a pótlására a  CoraxBio dobozokban található VOLIGOP Kalcium lombtrágya kiváló megoldás. A növény lombon keresztüli kalciumellátása akkor is fontos, ha meszes talajon állnak a gyümölcsfáink. A lombozat egészségének megőrzése érdekében pedig, a csapadék után azonnal célszerű VEKTAFID R-el, valamint nyári hígítású NEVIKÉN EXTRA-val permetezni. A Nevikén Extra használata különösen a  lisztharmatra fogékony fákon fontos (pl. sok alma és őszibarack fajta), de emellett minden gyümölcsfán gyéríti a kártevők számát is. Az egészséges lombozat regenerálása/megőrzése azért fontos a gyümölcsfákon akkor is, ha egyáltalán nem maradt rajta gyümölcs, mert a következő évi termés kezdeményei, a rügyek, a nyár második felében fejlődnek a fákon, bár szabad szemmel ez a folyamat nem látható.
Az őszibarackkal kapcsolatban egy rossz hír: az elmúlt napok hűvös-hideg időjárása kifejezetten kedvező volt a tafrinás megbetegedést okozó gombának. Az újonnan fejlődő levélkék egy jó meleg tavaszon ebben az időszakban már nem fertőződnek, most azonban ez nagy valószínűséggel megtörtént különösen azokon a fákon, amelyeken az eddig elvégzett permetezések valamilyen okból hatástalanok voltak, így bőven volt fertőzési forrás a már megbetegedett, fodrosodott levelekről. A kórokozó további terjedésének megakadályozása érdekében minél előbb célszerű permetezni a tafrinás levélfodrosodás ellen használható készítménnyel. Javaslom a felszívódó hatású készítmény alkalmazását. Ezek ugyan drágábbak, de a levélbe felszívódva még „utolérik” a gombát, amit a kontakt hatású gombaölő szerek már nem tudnak megállítani. A kórokozó ellen sok szer engedélyezett: kérje az eladó tanácsát a boltban, ahol vásárolni szokott és azonnal meg tudja vásárolni.

Dr. Eke István
Növényvédelmi és Tápanyag-gazdálkodási Szakmérnök