Sikeresen bedobta a terméket a kosárba!

Kosár megtekintése

A szőlőfürt védelme

2017.06.19.

A nyár eleje, a június-júliusi időszak, amikor a szőlő védelme a legnagyobb odafigyelést igényli. Az időjárástól függetlenül mindig van kártevő, vagy kórokozó, amelyek ellen védekezni kell.
A peronoszpóra esetében tudjuk, hogy a csapadékos időjárásban, eső után azonnal permetezni kell, mert 15-20° C fokos hőmérséklettől kezdődően csak idő kérdése, mennyi idővel később (néhány óra, vagy nap) jelennek meg a gombafertőzés tünetei. Mostanában ugyan az általános aszály a jellemző, de egy-egy helyi zápor, vagy zivatar a peronoszpóra támadását is elindíthatja. Amikor a gomba már a lombon van, a fürtök is veszélyben vannak.
A lisztharmat pedig nagyon alattomos gomba. Különösebb lombtünet nélkül is képes száraz, meleg időjárásban is szinte észrevétlenül tönkre tenni az egész termést. 
A fürt védelmének alapja a folyamatos, jó zöldmunka. Nem szabad engedni a lombozat besűrűsödését, a fürtök közelében pedig a fürtöket takaró levelek eltávolítása is hasznos. Lássa a fürt a napot! …és akkor mi is látni fogjuk a fürtöt. Nem árt persze a lombozat belsejébe is benézni, ha a tőkén mégis hagyunk kevésbé átlátható helyeket, mert az ezekben kialakuló mikroklíma különösen kedvező a kórokozók gócainak kialakulásához.
A CoraxBio® Szőlő boxokban a biotermesztésben is felhasználható, hatékony vegyszereket találunk a szőlő eredményes, hatékony védelméhez. A Vektafid® A, a Vektafid® R, valamint a Nevikén® Extra az egész vegetációban folyamatosan használható. Munkaegészségügyi várakozási idejük nincs, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje pedig csak a Vektafid® R-nek 3 nap, a másik két szernek a munkaegészségügyi várakozási időszakhoz hasonlóan 0 nap.
A permetezéskor ügyeljünk a lombozat egyenletes permetlé-borítottságára, a levelek fonáki részének bepermetezésére is! A fürtök pedig megérdemlik és meghálálják azt a néhány plusz mozdulatot, amelyekkel gondosan bepermetezzük azokat is. A fürtök folyamatos, 7-10 naponkénti permetezése váltakozva, a felsorolt szerek valamelyikével biztos védelmet biztosít. Csapadék utáni kezelésekor a Vektafid® R kijuttatása az indokoltabb.
Fontos a készítmények pontos adagolása! Az előírtnál töményebb permetlé, valamint a 25 foknál melegebb időszakban, tűző napon elvégzett permetezés perzselést okozhat!

Dr. Eke István
Növényvédelmi, és Tápanyag-gazdálkodási Szakmérnök